ДКЕВР започна проверки в ЕРП-тата за незаконно присъединени към мрежите им ВЕИ централи

Миналия февруари изтече информацията, че регулаторът готви сериозно сваляне на преференциалните цени от 1 юли 2012 г.

ДКЕВР започна проверки в ЕРП-тата за незаконно присъединени към мрежите им ВЕИ централи. Първо разследването започна в компаниите на ЕВН, които доставят ток в Югоизточна България. Проверява се целия процес по присъединяване на производители на "зелена" енергия към мрежата на дружеството за периода 2011-2013 г.

Обхватът на проверките включва издадени становища, предварителни и окончателни договори по присъединяване на ВЕИ. Предвидено е и посещение на експертите на ДКЕВР в избрани от тях клиентски центрове на ЕВН за получаване на допълнителна информация и документи. От ЕРП-то заявиха, че ще окажат пълно съдействие. Подобни проверки предстоят и в ЧЕЗ и "Енерго-Про". Разследванията не се правят паралелно заради малкия капацитет от такива експерти в ДКЕВР, обясниха от комисията, пише "Стандарт".

Причина за стартиралите проверки вероятно е информацията, че редица ВЕИ централи са присъединявани набързо през май и юни 2012 г., за да успеят да сключат договорите си на по-високата цена, тъй като още миналия февруари изтече информацията, че регулаторът готви сериозно сваляне на преференциалните цени от 1 юли 2012 г.

Темата беше подхваната от служебния министър на икономиката Асен Василев, който заплаши, че такива централи ще останат без лиценз, ако имат неизрядни документи или процедурите по присъединяването им не са спазени на 100%. Сега обаче още не е ясно какви ще са последствията, ако бъдат установени нарушения.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.