1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ДКВР дискриминира енергията от възобновяеми енергийни източници

ДКВР дискриминира енергията от възобновяеми енергийни източници

Снимка:

Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов

„С решението на ДКЕВР, което беше взето "на тъмно" на 14 септември, комисията подмени закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и подмени волята на депутатите. Въвежда се по-висока такса за достъп до мрежата за електричество от ВЕИ", заявиха на пресконференция енергопроизводители.

Те припомниха, че след като законът за енергия от ВЕИ е приет, е променян няколко пъти. По думите им, сега законът де факто е отменен, което е направено без обществено обсъждане и е въведена такса достъп, която е незаконна. Според тях това е същото, все едно НАП да въведе такса доход, нищо че има данък общ доход, чрез която да плащаме допълнително според доходите си.

"Решението на ДКЕВР беше взето след края на работната седмица, по тъмна доба, очевидно по някаква договорка между ДКЕВР, НЕК и трите електроразпределителни дружества", заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов, цитиран от агенция КРОСС.

"Абсурдът е, че една и съща фотоволтаична централа или вятърен парк плаща много различни такси, определени от ДКЕВР. За една и съща услуга може да се плаща 2 или 200 лв. Това е абсурд и дискриминация спрямо ВЕИ. Целта явно не е да се въведе една обща такса за всички, а да се отклонят едни пари. Тези пари отиват при естествените монополи в енергетиката", каза още Никола Газдов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.