1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е световният ден за климата

Днес е световният ден за климата

Предвидени са 4000 прояви в над 170 държави

 

Хиляди демонстранти, събрали се на известния плаж Бонди и на моста на пристанището на Сидни, дадоха днес началото на Световния ден за климата (350.org).

Целта на акциите е, събирайки снимки на числото от цялата планета – от топящите се ледници в Хималаите до заливаните плажове на Малдивите, да се отправи апел към световните лидери, които ще заседават на климатичната среща на ООН в Копенхаген през декември.

По време на международната конференция се очаква да бъдат начертани мерки за намаляване на парниковите емисии до 2020 г. и да се изработи нов международен договор, който да замени изтичащият през 2012 г. Протокол от Киото.

Демонстрантите разпънаха огромен транспарант с числото 350. Това число се отнася до концентрацията на СО2 в атмосферата.

За да се избегне затопляне на климата, което не би могло да се овладее, необходимо е според учените концентрацията да падне на 350 частици на милион (Parts per million - ppm) вместо сегашните 385 ppm.

Протестиращите присъстваха и на концерт пред Операта на Сидни, където с телата си образуваха числото 350.

През днешния ден са предвидени още 5242 подобни прояви в над 181 държави, включително България.

Страната ни участва в инициативата за пръв път.

В 11.00 ч. пред пилоните на НДК 110 души - млади и стари, с деца, велосипеди и кучета, изписаха с телата си числото 350.

Въпреки че за събитието пред НДК бяха поканени десетки политици, присъства единствено зам.-председателят на Народното събрание Атанас Семов, който с ентусиазъм се включи в живия надпис.

Организаторите приготвиха и 350 чаши топъл чай, които символизират затоплящата се планета и необходимостта от спешни действия./vesti.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.