1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е Световният ден за защита на животните

Днес е Световният ден за защита на животните

В София в събота ще има шествие с искане за създаването на зоополиция

Днес е Световният ден за защита на животните, който се чества на католическия празник Ден на свети Франциск от Асизи, покровител на животните, но празникът не е обвързан с християнството и по цял свят се подкрепя от мюсюлмани, евреи и други религии.

В София в събота ще има шествие с искане за създаването на зоополиция. Неправителственото сдружение "На ти с природата" предприема информационна кампания и безплатна профилактика в помощ на ромите, собственици на впрегатни животни. С финансовото съдействие на германската фондация "Помощ за животните", заедно с представители на българска ромска организация, ще бъдат обходени гетата в София, където се отглеждат коне и мулета.

"Това е проблем, който е видим за всички. Самите коне не само че не се хранят както трябва, но са и малтретирани и теглят товари, които са непосилни спрямо теглото им. До голяма степен ромското население разчита на тях като основен източник на препитание. Да се забрани отглеждането на коне е абсурдно, не е възможно.

Евентуално към средата на октомври смятаме, че ще започнем като за всеки един от ромските квартали сме отделили по един уикенд. Един лекарски екип ще бъде в квартала и ще обиколи всички коне, ще опише здравния им статус, ще бъдат взети проби, ще бъдат дадени препоръки за тяхното лечение", коментира пред БНР Кристина Славова от сдружението "На ти с природата".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.