1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес се дава старта за отстрел на пернат дивеч

Днес се дава старта за отстрел на пернат дивеч

Снимка:

Изпълнителната агенция по горите започва масирани проверки за спазване на правилата

Днес (11 август 2012 г.) в страната се дава старта за отстрел на пернат дивеч – пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. С това започва и новият ловно-рибарски сезон 2012-2013.

Във връзка с откриването на сезона от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) предупреждават, че предвидената глоба за ловци, участващи в групов лов на дива свиня и дребен дивеч, които не са с шапка или облекло с ярък сигнален цвят е от 100 до 500 лева. Между 200 и 2000 лева ще бъде глобата за ловец, употребил алкохол преди приключване на лова.

Санкцията се отнася за тези с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила или използвали наркотични и упойващи вещества. Ако същото нарушение се направи отново в срок от една година от влязло в сила наказателно постановление, глобата става от 3000 до 5000 лева.

Забранява се и използването на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с гладкоцевно оръжие. При този вид лов се разрешава употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на ловните излети. Санкцията за неспазване на тази разпоредба е в размер от 200 до 2000 лв.

През миналата година е имало 13 инцидента при ловен излет, 4 от тях са завършили фатално. Мъжете, кандидати да станат ловци, намаляват, за разлика от жените, които все по-активно упражняват това хоби, отчитат от Агенцията по горите.

Като страна с опазена природа и богато биоразнообразие, България е рай за ловците. В нашите гори е отстрелян в миналото световният рекорд на трофей от благороден елен, с оценка 273, 6 точки по системата CIC. Дори в годините на сегашната световна криза ловният туризъм у нас запазва стабилни позиции и даже увеличава приходите си. През 2011 г. постъпленията от ловен туризъм възлизат на близо 3 млн. евро, което е с 30 на сто повече спрямо предходната 2010-та. Основна част от чужденците, ловци на едър дивеч, са дошли от Германия, Испания, Италия и Франция. Към дребния дивеч предпочитания са имали колегите им от Италия, Гърция, Испания и Франция. Груповият лов на дива свиня е сред най-предпочитаните ловни предизвикателства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.