1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес се отбелязва Европейският ден на птиците

Днес се отбелязва Европейският ден на птиците

Снимка:

На територията на България са регистрирани 409 вида пернати

Днес, 3 октомври, отбелязваме Европейския ден на птиците. С над 9800 вида, птиците са най-многообразният клас сухоземни гръбначни животни. В момента в световен мащаб около 1200 вида са застрашени от изчезване.

На територията на България са регистрирани 409 вида пернати. Българското дружество за защита на птиците всяка година прави оценка на броя и вида на всички наблюдавани птици в нашата страна.

София пък е една от европейските столици с най-голямо биоразнообразие. В града се срещат 280 вида птици. По време на миграция могат да бъдат забелязани дори някои изключително интересни и нетипични за София видове като черен щъркел, пчелояд, малък креслив орел и др.

Европейските дни на птиците се организират всяка година в първите почивни дни на октомври (събота и неделя) и предлагат много интересни и атрактивни дейности за широката общественост. Броят на хората, които ще посетят информационните щандове, както и видовият и числен състав на наблюдаваните птици ще бъдат обработени на национално ниво и ще бъдат изпратени към Европейския координационен център.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.