1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дни на Зеления пояс в Беласица на 24 и 25 септември

Дни на Зеления пояс в Беласица на 24 и 25 септември

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене

Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на с. Габрене организират Дни на Зеления пояс на 24 и 25 септември в района на планината Беласица - място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура. Подробна програма във Фейсбук събитието на инициативата: https://www.facebook.com/events/423106158318072/

На 24 септември от 10:30 ч. ще се състои партньорска среща между представители на Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", неправителствени организации от България и Северна Македония, в която ще се включат и представители на местни институции от Община Петрич и Подгорието. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма, включваща: туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса; посещение на етнографската колекция към читалището на с. Габрене и пъстър празник в читалище "Просвета - 1928", с. Габрене, който ще бъде официално открит от 18 ч., с приветствени думи на г-жа Дафина Пецева, кмет на селото. Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.

На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.

Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.

Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс - символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.

Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. Повече информация за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Evropeyski-Zelen-poyas.c242

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.