1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ДНСК: Лифтът в Пампорово е незаконен

ДНСК: Лифтът в Пампорово е незаконен

Съоръжението е единственият път до най-атрактивната писта в курорта

Лифтът в Пампорово е изграден незаконно, съобщи bTV. Това решение на строителния контрол и искането той да бъде съборен предизвика недоволството на хората в курорта дни преди откриването на сезона. Ябълката на раздора е неработещият ски влек Помагалски, на който преди години загива човек.

Съоръжението обаче е единственият път до най-атрактивната писта в курорта, затова от „Пампорово" АД тази година инвестират в реконструкцията му близо 4 милиона евро. Но влекът се превръща в четириседалков лифт, който строителният надзор обявява за незаконен - дружеството е нямало право да строи седалков лифт, като това е направено без нужните технически експертизи.

„При положение, че няма издадено разрешение за строеж и няма одобрени инвестиционни проекти, какъвто е случаят тук - има изготвени, но не са одобрени, строежът е незаконен. Цялото съоръжение е незаконно", заяви началникът на ДНСК арх. Николай Христов.

Инвеститорът обаче оспорва решението на строителния контрол. „Това е едно съоръжение, което е изградено изцяло на база на съществуващото такова. Стълбовете са на мястото на старите стълбове, двете станции са на местата на старите станции и самото трасе като просека си е съществуващо, с абсолютно всички разрешителни и права за ползване", категоричен е изпълнителният директор на „Пампорово" АД Мариян Беляков.

Промяната в статута на съоръжението не е единственият проблем, защото повече от половината от строежа попада в държавен горски фонд. Това е в нарушение на закона за горите. Без уредена собственост върху земята се оказват и няколко оръдия за изкуствен сняг.

От "Пампорово" АД се оплакват, че чиновници създават спънки за уреждането на проблемите с документите. „Независимо какви преписки внесем, те биват забавени и биват буквално прибирани по разни чекмеджета и не стигат никога до никого", убеден е Беляков.

За ДНСК оправдание няма. Строежът е незаконен. Не е ясно и кой е строил обекта. Нито има обявен строител, тъй като глобата за него, ако строи без разрешение за строеж е 100 000 лв., нито има надзор, който би си сложил главата, защото глобата за него е до 50 000 лв. Ние нямаме начин да установим кой го е строил. Няма разрешение за строеж, няма последващи документи", уточни арх. Христов от ДНСК.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.