1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ДНСК не е премахнал незаконния лифт в Пампорово

ДНСК не е премахнал незаконния лифт в Пампорово

При проверка институцията установи незаконен строеж на пътническата въжена линия „Двата моста"

Сдружение „Синята планета“ изпрати писмо до началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Николай Христов с питане кога ще бъдат предприети действия по премахването на незаконния строеж на лифт от „Пампорово“ АД в едноименния курорт. При проверка институцията установи незаконен строеж на „Пампорово“ АД на пътническата въжена линия „Двата моста", долна и горна лифтова станция и трасе между тях. В писмото се пита още каква е причината за отлагане на премахването на незаконните обекти, заявяват в прессъобщение до медиите от сдружението.

ДНСК разкри, че лифт „Двата моста” в Пампорово е незаконен и трябва да се разруши. Незаконният строеж е извършен от „Пампорово” АД, което е на банкерката Цветелина Бориславова (собственик на Българо-американската кредитна банка). В протокола на работната група на ДНСК от 6 ноември 2013 г., която е извършила обследване на място, пише че към момента на проверката не са налице одобрени инвестиционни проекти от главния архитект на община Смолян. Установен е незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

На „Пампорово“ АД е съставен акт, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти. За проверката и акта са уведомени Главен инспекторат на Министерски съвет, Министерство на инвестиционното проектиране и Министерство на земеделието и храните.

Сдружение „Синята планета“ алармира наскоро за „Пампорово” АД, което признава за незаконно ползване на държавна земя и лифтове. В докладна записка София Цанкова - член на съвета на директорите на „Пампорово” АД, до собственика Цветелина Бориславова пише, че трябва да бъдат решени проблемите, свързани с правното основание за ползване на земите от Държавен поземлен фонд, узаконяването на системата за изкуствен сняг, получаването на права за горна станция и 6 стълба на лифта на Стойките, както и приключване на процедурата по продажба на горна станция и трасе на лифта на двата моста, се посочва още в съобщението.

           

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.