1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2015 г. вятърните енергийните мощности в акваторията на Китай трябва да достигнат 5 гигавата

До 2015 г. вятърните енергийните мощности в акваторията на Китай трябва да достигнат 5 гигавата

Търсенето на електроенергия в страната непрекъснато нараства

До 2020 г. общата мощност на разположените в Китай турбини за производство на електроенергия от вятър, монтирани в морето, ще достигне 30 гигавата. Информацията бе поместена в изявление на заместник-председателя на китайското Държавно енергийно управление Лю Ци, цитирано от ИТАР-ТАСС.

„Според Програмата за развитие на енергетиката и възобновяемите енергийни източници за срока на 12-тата петилетка (2011-2015 г.) вятърните енергийните мощности в акваторията на страната трябва да достигнат 5 гигавата. До 2020 г. общата мощност на вятърните енергийните мощности ще бъде 30 гигавата“, твърди Лю Ци.

Той отбелязва, че търсенето на електроенергия в Китай непрекъснато нараства и във връзка с това „е необходимо да се активизира производството на енергия от вятърни източници както на сушата, така и в морето“.

През юни 2010 г. в Шанхай бе пуснат в експлоатация морски енергиен вятърен парк с мощност 100 мегавата.

През миналата година Китай се превърна в най-голямата страна в света по добив на електроенергия от вятърни източници. Общата мощност на вятърните електростанции в страната бе 41,8 гигавата, което позволи да бъде задминат дотогавашният лидер САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.