1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2020 година с 20% трябва да бъдат намалени въглеродните емисии в столицата

До 2020 година с 20% трябва да бъдат намалени въглеродните емисии в столицата

Снимка:

Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова

До 2020 година с 20% трябва  да бъдат намалени въглеродните емисии в столицата. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова на представянето на Плана за действие за устойчиво развитие на Столична община за периода 2012-2020 г. Представянето на документа е в рамките на проект "Leap" за ефективно въвеждане на интегрирани устойчиви енергийни политики за постигане на ниско карбонова икономика, финансиран по програма "Интелигентна енергия на Европа" на ЕС.

Сред участниците в срещата бяха  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, заместник-кметът на столицата Ирина Савина и участници в проекта "Leap", информира БТА.

В плана на общината до 2020 намира място и проект за изграждане на осем малки водноелектрически централи (ВЕЦ) по довеждащи водопроводи на "Софийска вода" на стойност 24 млн. лева. Спестената енергия, която ще бъде в размер на около 50 000 мегаватчаса годишно, ще се изкупува от Националната електрическа компания. На този етап идеята е все още на хартия, тъй като тепърва ще се търси инвеститор.

На 30 ноември ще стане ясно къде ще се намират централите. В началото на годината главният архитект на София Петър Диков разкри, че от "Софийска вода" са предложили като подходящи места Малинова долина, Бистрица, Бояна, Драгалевци и районите "Студентски" и "Красна поляна", информира телевизия "България он еър".

Столична община ще подмени уличното осветление в кварталите "Дружба" и "Младост", както и на булевард "Цариградско шосе". Парите за осветлението, които са в размер на 3.4 млн. лева, са осигурени по международния фонд "Козлодуй". Най-късно до една година трябва да е приключил проектът. Очакванията на общината са с новите лампи да се пести годишно по 4000 мегаватчаса ток и над 550 000 лева за поддръжка.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.