1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2023 г. ще трябва да инвестираме около 12,2 млрд. лв. за развитие на водния сектор

До 2023 г. ще трябва да инвестираме около 12,2 млрд. лв. за развитие на водния сектор

Снимка:

Цената на водата ще се увеличи средно до 30-40%

През следващия програмен период (2014 – 2020 г.) цената на водата ще се увеличи средно за цялата страна до 30-40%. В някои райони може да е 20 на сто, а в други – 90 или 100% или повече. Това прогнозира зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев по време на третата научно-практическа конференция, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ).

„От 2014 до 2023 г. ще трябва да инвестираме около 12,2 млрд. лв. за развитие на водния сектор в страната”, каза още той. „По-голямата част от средстватаще се изразходват за канализация и пречистванена отпадни води. Парите, които се насочват към водоснабдяването, не са малки и са в оперативни подобрения и рехабилитация, допълни заместник-министърът. Според него няма да можем да се справим без сериозни субсидии от държавния бюджет, пише "Монитор".

„Ако това не се случи, има две алтернативи ­ или не постигаме евростандартите за ВиК сектора, или стойността на услугата ще стане непосилна за голяма част от нас”, каза Симидчиев. От еврофондовете не можем да очакваме повече от 25-30 на сто от нужните милиарди. Останалото трябва да си го осигурим ние като държава. По думите на зам.-министъра до края на 2023 г. няма да успеем да изпълним сроковете за изграждане на пречиствателни станции, заложени в договора ни за влизане в ЕС. Важното според него обаче еда демонстрираме, че работимза решаване на проблемите във ВиК сектора. Зам.-министърът прогнозира още, че през следващите 2 години се очаква да има сериозен процес по преструктурирането на ВиК операторите.

Според Ажда Юсеин, главен експерт в екоминистерството, в момента във водния сектор в процес на изпълнение са 131 проекта за 4,141 млрд. лв. „Завършени са вече 105 от тях”, уточни тя. По думите є вече са пуснати в експлоатация 7 пречиствателни станции за отпадни води. Новоизградената или основно реконструираната водопроводна мрежа в страната е 232 км.

Данните на МОСВ сочат още, че от началото 2013 г. е започнала реализацията на 40 проекта във водния сектор. Пуснати са вече ПСОВ на Вършец и Лозница. В бъдеще трябва да влязат в експлоатация още 50 станции за отпадни води и да се изградят и реконструират 1700 км водопроводи. След завършването им тези съоръжения ще обслужват селища с население от 2 млн. души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.