1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2030 година 27 процента от електричеството в ЕС трябва да се произвежда от възобновяеми енергийни източници

До 2030 година 27 процента от електричеството в ЕС трябва да се произвежда от възобновяеми енергийни източници

За това се споразумяха министрите на енергетиката от страните-членки на среща в Брюксел

До 2030 година 27 процента от електричеството в Европейския съюз трябва да се произвежда от възобновяеми енергийни източници. За това се споразумяха министрите на енергетиката от страните-членки на среща в Брюксел.

Преди година Европейската комисия състави правила, с които до 2030-та година вредните емисии да бъдат намалени с поне 40 процента в сравнение с 1990 година. На срещата енергийните министри обсъдиха четири предложения, по които ще трябва да преговарят с Европейския парламент. Депутатите имат по-амбициозни идеи. Те искат до 2030 година 35 на сто от тока да идва от възобновяеми източници.

Това предложение обаче не бе одобрено от европейските министри. Те се споразумяха след 2020-та използването на екоенергия за отопление и охлаждане да расте с по 1 процент годишно. Освен това, до 2030 година поне 14 на сто от горивата също трябва да са от възобновяеми източници, в това число 3 процента биогорива от второ поколение. Планира се още гражданите да могат по-лесно да произвеждат и да продават собствена енергия.

Ще има и нови правила за доставчиците на електроенергия в Европейския съюз. В бъдеще те ще бъдат задължени да предоставят на потребителите т.н. "динамични" тарифи, които да позволят на домакинствата да пестят от сметките, като харчат ток в моменти, когато предлагането е голямо, а потреблението малко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.