1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2050 г. средната глобална температура може да се повиши с 1.4-3.0 градуса по Целзий

До 2050 г. средната глобална температура може да се повиши с 1.4-3.0 градуса по Целзий

Това показват резултатите от близо 10 000 компютърни симулации, направени от доброволци, участващи в експеримент

Още до 2050 г. средната глобална температура може да се повиши с 1.4-3.0 градуса по Целзий спрямо нивата си от втората половина на 20 век. Това показват резултатите от близо 10 000 компютърни симулации, направени от доброволци, участващи в експеримент, организиран от Университета в Оксфорд, Британската метеорологична служба, БиБиСи и други институции.

Прогнозата е публикувана в изданието Nature Geoscience и показва малко по-високо покачване на температурите в сравнение с други изпробвани до момента модели като например предвижданията на Междуправителствения панел по измененията в климата, пише "Дневник".

Целта на изследователите е била да проучат максимално широк спектър от възможни развития, като тестват различни сценарии, свързани с фактори с недостатъчно изяснена роля за климатичните промени - например степента на поглъщане на топлина от океаните или влиянието на аерозолите в атмосферата върху климата.

Проучването е проведено чрез платформата climateprediction.net, а симулациите са направени на базата на комплексен атмосферно-океански климатичен модел. Доброволците са използвали личните си компютри, на които са даунлоудвали специално създаден за целта софтуер.

Хората, които правят стратегии в областта на адаптацията към климатичните промени трябва да предвидят сценария глобалното затопляне да достигне 3 С още в средата на века, дори парниковите емисии от човешката дейност не нарастнат чувствително, смятат изследователите, анализирали събранните в есперимента данни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.