1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2100 г. Арктика може да остане без лед

До 2100 г. Арктика може да остане без лед

През септември тази година темпът на топене на ледовете превиши прага от 32 процента

Площта на леда, който покрива повърхността на Арктика, продължава да намалява с бързи темпове, съобщиха специалисти от Националния център за данните за снега и ледовете в САЩ, предаде БТА.

Учените от това ведомство тясно си сътрудничат с американската космическа агенция НАСА и са установили, че през септември площта на ледената повърхност на Арктика е намаляла до едногодишен минимум, разминавайки се на косъм с историческия минимум от 2007 година. Тогава този показател е бил с 33-34 процента под средните многогодишни стойности, информира ИТАР-ТАСС. През септември тази година темпът на топене на ледовете в Арктика превиши прага от 32 процента.

Общата площ на морския лед в Северния ледовит океан е била 4,33 милиона квадратни километра, което е с 2,38 млн. кв км под средния минимум за периода 1979 - 2000 година. Според старши научния специалист от НАСА Джоуи Комизо данните от тази година отразяват дълготрайната тенденция от последните три десетилетия.

"Арктическият лед не само продължава да се топи. Скоростта на този процес с всяка година рязко се увеличава", отбелязва американският учен, който допълва, че най-опасното в този процес е, че старият, дебел лед се топи най-бързо. "В бъдеще това може да постави под въпрос самото съществуване на вечния студ", заключава Комизо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.