1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 3-годишна възраст малките алигатори са застрашени от изяждане

До 3-годишна възраст малките алигатори са застрашени от изяждане

Канибализмът е доста важен фактор при детската смъртност на тези водни хищници

Учени от Флорида установиха, че малките алигатори до 3-годишна възраст са застрашени от изяждане от страна на родителите си, които по този начин регулират популацията, пише списание Herpetology, цитирано от actualno.com. Всяка година между 6 и 7 процента от младите алигатори стават жертва на канибализъм от страна на по-възрастните екземпляри, установиха проучвания в езерото Ориндж във Флорида.

Как учените можаха да установят кой кого изяжда в крокодилското общество? Това е почти непосилна задача, защото когато алигаторът похапне нещо, от храната не остават никакви следи. Изследователите използваха остроумен прийом, като маркираха дясната задна лапа на земноводните с маркер, който лесно може да бъде открит с рентгенови лъчи.

Ако някой екземпляр бъде изяден, маркерът попада в корема на канибала. С времето той натрупва маркировките в стомаха си. Екипът на Майкъл Дилейни откри 56 маркера в коремите на 33 алигатора. Един от тях беше погълнал 14 свои събратя, а 28 други - само по 1.

Разчитането на маркерите позволи да се определи с точност възрастта на изядените животни - 91 на сто от тях бяха под 3 години. Това са все "деца" алигаторчета, като се има предвид, че този вид живее средно до 50 години.

Изследването показа, че канибализмът е доста важен фактор при детската смъртност на тези водни хищници. Дилейни счита, че по този начин алигаторите регулират популацията си, за да не се пренаселва езерото.

Сега на екипа му предстои да установи кои външни фактори влияят върху увеличаването или намаляването на проявите на канибализъм у тези животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.