1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 60% от месото, консумирано от нашите предци, е било слонско

До 60% от месото, консумирано от нашите предци, е било слонско

Откритията на учените от Университета в Тел Авив сочат колко важна роля са имали огромните животни в хранителния режим на ранните хор

До 60% от месото, консумирано от нашите предци, Хомо еректус, е било слонско, установиха учените. "Слоновете са били най-добрата плячка при лов - по-бавни в сравнение с други животни и достатъчно големи, за да нахранят цели групи", обясняват изследователите.

Откритията на учените от Университета в Тел Авив сочат колко важна роля са имали огромните животни в хранителния режим на ранните хора. Слонското месо е било източник на перфектно съотношение между мазнини и протеини и е било целогодишен източник на храна, пише inews.bg.

"За разлика от другите примати, при хората способността за извличане на енергия от растителни влакна и превръщането на протеините в енергия, е ограничена", коментира авторът на изследването Мики Бен-Дор.

Изчезването на слоновете от Близкия изток преди около 400 000 години помага за убиването и на Хомо еректус и за възхода на Хомо сапиенс, който е бил по-добре екипиран да лови по-малка и по-бърза плячка. Резултатите от изследването сочат още, че именно изчезването на слоновете е това, което е завело съвременните хора към Близкия изток.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.