1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До два месеца Европейската комисия ще публикува Зелена книга за пластмасовите отпадъци

До два месеца Европейската комисия ще публикува Зелена книга за пластмасовите отпадъци

Тя е подготвена в резултат на семинар в ЕП за замърсяването на океана с пластмаса

До два месеца Европейската комисия ще публикува Зелена книга за пластмасовите отпадъци. Тя е подготвена в резултат на семинар в Европейския парламент за замърсяването на океана с  пластмаса, организиран от българския евродепутат Антония Първанова, съобщи ЕК.

По неин пилотен проект, одобрен през октомври миналата  година, 1 милион евро могат да бъдат отделени за оценка на ефикасността на рециклирането на пластмаса от ЕС, с акцент върху водната и морската среда.

Антония Първанова започна инициативата за забрана на масово  ползваните найлонови торбички още през 2009 година. У нас  предложението й торбичките в магазините да са с еко такса бе приложено веднага от министерството на околната среда, но не бяха заменени с биоразградими, се припомня в прессъобщението.

Доклад на Европейската комисия ще препоръча други мерки за  намаляване на употребата им, а дори може и напълно да ги забрани. Друг вариант е шумящите пликчета да поскъпнат драстично. Причината е, че пластмасата е продукт, който се  разпада в природата за период до 1000 години, а рециклирането му е скъпо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.