1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на 2011 г. ще бъдат залесени и създадени нови гори на площ от 3 650 дка

До края на 2011 г. ще бъдат залесени и създадени нови гори на площ от 3 650 дка

Министър Найденов ще предложи изземане на лично имущество при уличаване в незаконна сеч

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще предложи изземане на лично имущество при уличаване на лица в незаконна сеч в особено големи размери. Това обяви министърът при откриването на офис на Северозападното държавно горско предприятие в Враца. В момента при незаконен дърводобив се конфискуват камиони, каруци, коне и съоръжения, с които е извършена сечта. Това обаче не спира бракониерите, каза министърът. Той допълни, че начинът, по който ще бъдат прилагани строгите мерки ще се регламентира в наредбите към новия Закон за горите.

Приходите на новото Северозападно държавно горско предприятие до момента са в размер на 9,5 млн. лв. за половин година, обясни директорът му Юри Миков. Министър Найденов подчерта, че дружеството е сред първенците по изпълнен бюджет.

Северозападно държавно предприятие е създадено със Заповед № РД49 – 109 от 13.04.2011 г. на Министъра на земеделието и храните, по реда на чл.163, ал.1 от Закона за горите /обн. ДВ, бр.19 от 2011 г./.

Предприятието е вписано в Търговския регистър на 28.06.2011 г. под № 20110628145139 с основен предмет на дейност:

-изпълнение на горскостопанските планове за горските територии – държавна собственост;
- изпълнение на ловностопанските планове в държавните ловни стопанства и в държавните горски стопанства;
- изпълнение на поддържащи и/или възстановителни дейности в горски територии – държавна собственост, предвидени в планове за управление на защитени територии;
- организиране и провеждане на мероприятия по защита на горските територии – държавна собственост;
- организиране и провеждане на противоерозионни мероприятия;
- поддържане разнообразието на екосистемите и опазване на биологичното разнообразие в тях;
- организиране и възлагане на проектирането и строителството в горите и земите в горските територии – държавна собственост;
- създаване на нови гори върху земеделски територии;
- опазване на горските територии – държавна собственост;
- предоставяне и извършване на обществени услуги;
- други дейности, незабранени от закона, както и такива, възложени му от министъра на земеделието и храните или въз основа на договор.

Според административното деление на Република България СЗДП обхваща изцяло областите Видин, Монтана, Враца и Плевен и части от областите Ловеч и София. В горскостопанско деление СЗДП включва териториалния обхват на дейност на РДГ Берковица, част от РДГ Ловеч и малка част от РДГ София.

Териториалния обхват на Северозападно държавно предприятие включва районите на дейност на следните държавни горски стопанства и държавни ловни стопанства: ДГС Берковица, ДГС Говежда, ДГС Монтана, ДГС Лом, ДГС Чипровци, ДГС Белоградчик, ДГС Видин, ДГС Враца, ДГС Мездра, ДГС Оряхово, ДГС Миджур, ДГС Борима, ДГС Лесидрен, ДГС Ловеч, ДГС Никопол, ДГС Плевен, ДГС Троян, ДГС Черни осъм, ДЛС Русалка, ДГС Годеч, ДГС Своге, ДГС Ботевград, ДЛС Витиня. Общата площ на горските територии на предприятието е 512 022 ха, от които 289 732 ха държавна собственост.

Преобладаващата част от горите на територията на предприятието са широколистни. С най–голямо участие са дъбовите и буковите гори. На север предприятието граничи с река Дунав, по поречието на която са разположени пет Държавни горски стопанства - териториални поделения на СЗДП, задачата на които е да създават тополови култури с цел дърводобив и защита на бреговете и островите на река Дунав.

Годишния разчет на дърводобива на предприятието е 412 хил. куб.м. Изпълнението на разчета до момента е 87% - 357 хил. куб. м. До края на 2011 г. ще бъдат залесени и създадени нови гори на площ от 3 650 дка.  За района на СЗДП са произведени общо 1 870 000 броя семенищни фиданки, 38 000 броя пикирани фиданки и 207 000 броя тополови и върбови фиданки за залесяване. Отгледани са 15 хил. дка млади насаждения.

Ловностопански и рибностопански мероприятия:

Изразходени са 200 хил. лв., като с тях е подсигурен 4713 т концентриран фураж, 20 тона груб и сочен фураж. Разработени са и се поддържат 240 дка дивечови ниви и 130 дка дивечови ливади и сечища. Построени са 20 бр. хранилки, 10 бр. чакала и много солища и калища.

Приходите за периода от 28.06.2011 г. до 30.09.2011 г. на СЗДП са 9 560 хил. лв. Достигнатата средна работна заплата на едно лице за третото тримесечие на 2011 г. за СЗДП е 634 лв. Предприятието осигурява работа на 786 броя работници и служители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.