1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на 2014 г. ИАОС ще изработи актуализирана картина на биологичното разнообразие в България

До края на 2014 г. ИАОС ще изработи актуализирана картина на биологичното разнообразие в България

Изследванията са обезпечени с около 10 милиона лева от Оперативна програма "Околна среда"

До края на 2014 година Изпълнителната агенция по околна среда ще изработи актуализирана картина на биологичното разнообразие в България. Това ще стане чрез проекта "Теренни проучвания за разпространение и оценка състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна". Изследванията са обезпечени с около 10 милиона лева от Оперативна програма "Околна среда", информира БНТ.

България е на едно от първите места в Европа по разнообразие на животински и растителни видове. Местообитанията и естествената среда, необходими за съществуването на много от тях, са разположени в границите на трите национални парка "Пирин", "Рила", "Централен Балкан" и защитените територии. Актуална информация за биоразнообразието в тях нямa. Това ще стане с проекта, който изпълнява Изпълнителната агенция по околна среда.

В два последователни полеви сезона на терен ще се проучат всички видове, включени в националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, като са обхванати 5 големи биологични групи - безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, висши растения - мъхове и гъби, както и бозайници. Птиците ще бъдат проучвани отделно.

Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие работи от 5 години, но все още в нея има "бели полета". Някои видове за първи път ще влезнат в обсега на научен интерес. Такива са трите вида делфини, обитаващи Черно море - обикновения, афалата и морска свиня.

В следващите няколко месеца експертите ще трябва да актуализират методиките за мониторинг или да изработят съвсем нови, за да може с настъпването на пролетта да започне работа на терен. Заключителният доклад и актуалните карти на разпространение на видовете ще бъдат готови в края на 2014 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.