1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на месеца продължава гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013”

До края на месеца продължава гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013”

Вековни черница и два ореха от сливенското село Глушник са българските претенденти в надпреварата

До края на месеца продължава гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013”, в който участват и български дървета. Това са вековни черница и два ореха от сливенското село Глушник. Всеки, който желае да подкрепи българските дървета може да направи това на сайта на конкурса www.treeoftheyear.org . За да бъде отчетен вотът, трябва да се избере език, от плаващото меню да се изберат сливенските дървета, които са на втора позиция, и да се гласува, като се впише електронната поща, за да бъде вотът потвърден.

През последната седмица броят подадени гласове е скрит. Резултатите от надпреварата ще бъдат обявени на 1 март 2013 година.

Вековните дървета от сливенското село Глушник - черница и два ореха, които се състезаваха с обща номинация за приза „Дърво с корен 2012" спечелиха първо място в конкурса, организиран от фондация „Екообщност".

Трите величествени вековни дървета, издигащи стволове в двора на къщата на Стефан Стефанов от Глушник, са го подтикнали да се разрови по-дълбоко в миналото им. Оказва се, че мястото е свързано със значими фигури от българското освободително движение - Паскал Воевода е бил собственик на къщата и в двора, под дърветата, които пазят историческите тайни, се е събирала четата на Панайот Хитов.

Дърветата се намират и до стар римски път. Историческите източници свързват мястото с древната тракийска цивилизация - тракийски могили и светилище са само на 1 км от тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.