1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на седмицата ще е готов докладът на комисията за сделки по Черноморието

До края на седмицата ще е готов докладът на комисията за сделки по Черноморието

Това заяви областният управител на Бургас Константин Гребенаров

До края на седмицата ще е готов докладът на комисията, учредена от областната управа на Бургас след скандала с дюните край Несебър, заяви в ефира на БНР областният управител на Бургас Константин Гребенаров. "Оставам с впечатление, че за някои от сигналите има прехвърляне на отгворности, защото много от проблемите, които ни бяха поставени най-вече от общините, са в техните правомощия и самите кметове могат да ги решат на място", посочи той.

Първоначалните сигнали бяха за община Несебър. Те се получиха от неправителствени организации, медии, общо 6 сигнала. 2 от тях бяха по-сериозни – за кв. "Черно море" в Несебър и за една сграда в новата част на Несебър. За двете имаше съмнения, че са изградени върху защитена територия, подчерта Гребенаров и добави, че за тези два сигнала не са били намерени документи за приключване на процедурата по смяна статута на земята от държавен горски фонд в земя за строителство. В момента съвместно с община Несебър това се проверява, тъй като всички документи са при тях, каза областният управител.

При проверката, която са извършили експертите на останалите сигнали, не са установени нарушения. Провериха се всички документи, по които е отредена земята за строителство, нейното преотреждане от държавен горски фонд в земя за строителство, уточни областният управител на Бургас.

Получихме сигнали за община Царево, за строителство на територията на "Корал". Такова строителство не се намери, не е започнало, тъй като главният архитект на община Царево е изтеглил строителните разрешения, коментира Гребенаров.

В комисията е постъпил сигнал за Поморие от кмета на общината за строителство в Поморийското езеро. След проверка е установено, че разрешението е издадено от МОСВ. Те са дали разрешение на "Зелени Балкани" да изградят изкуствен остров за редките птици. Няма констатирани нарушения, подчерта той.

Сигнали е имало и за община Созопол – за изградена незаконна ограда в защитена територия. Предприети са мерки за събарянето й. В момента се избира изпълнител на задачата, добави областният управител на Бургас. Той заяви, че друг сигнал е бил за извършено строителство по протежение на пътя Виа Понтика, където от извършената проверка е установено, че предварително са извършени проучванията и след това е дадено разрешение за строителство.

Извършена е проверка и по сигнал за строителство на плаж Харманите. Установено е, че строежът не засяга територията на плажа.

След сигнал за строителство на Иракли е установено, че има разминаване между строителното разрешение, параметрите в него и самото строителство на място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.