1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на януари се подават отчети за изкупените, наличните и реализирани през 2010 г. количества билки

До края на януари се подават отчети за изкупените, наличните и реализирани през 2010 г. количества билки

Чрез получените данни може да се проследят възможностите за ползване на ресурсите от даден вид лечебно растение

До 31 януари трябва да бъдат отчетени изкупените, наличните и реализирани през 2010 г. количества билки. За това информират от пресцентъра на РИОСВ Плевен.

Отчети трябва да представят в РИОСВ Плевен всички билкозаготвителни пунктове, складове за билки, търговци от фармацевтичната и други промишлености, изкупуващи билки, извършващи дейност на територията на Плевенска и Ловешка област. Хладилните бази, изкупуващи неподложени на първична обработка билки на територията на Плевенска и Ловешка област, също трябва да представят такава информация в инспекцията. Отчетът се подава като се попълва специална бланка по образец.

На базата на отчетите се проследява какви количества от какви видове лечебни растения се ползват през годините. Чрез получените данни може да се проследят възможностите за ползване на ресурсите от даден вид лечебно растение, както и да се определи необходимостта от налагане на забрани или режим на ползване върху някои видове.

Експертите от РИОСВ напомнят, че пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на лечебни растения, както и лицата, изкупуващи неподложени на първична обработка билки, задължително обявяват дейността си в инспекцията и регистрират книга за изкупените, реализираните и наличните количества билки. При установяване на нарушения, свързани с необявени пунктове, нерегистрирани книги за билките и непредставена в РИОСВ справка за билките заминалата година, глобите са до 1 000 лв., а имуществените санкции - до 2 500 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.