1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До момента 65 държавни глави са приели поканата за срещата в Копенхаген

До момента 65 държавни глави са приели поканата за срещата в Копенхаген

Снимка:

Лидерите на едни от най-големите замърсители обаче – Китай, САЩ и Индия, засега не са потвърдили своето участие

До момента 65 държавни глави са приели поканата на датските власти да участват в конференцията на ООН за проблемите на климата, която ще се проведе през декември в Копенхаген, предадоха световните агенции, позовавайки се на неофициални данни на датското правителство. Сред лидерите приели поканата за участие в конференцията са тези на Австралия, Бразилия, Франция, Германия, Индонезия, Япония, Испания и Великобритания.

Миналата седмица Дания изпрати официални покани до лидерите на 191 държави за срещата, която ще се проведе от 7 до 18 декември. Целта на форума е да се постигне споразумение за ограничаване на емисиите парникови газове, което ще замени изтичащия през 2010 г. Протокол от Киото. Според някои анализатори и политици, такова споразумение едва ли ще бъде подписано или то няма да бъде достатъчно силно, коментира Би Би Си. Участието на толкова много водещи държавници обаче повишава и очакванията.

Външният министър на Великобритания Гордън Браун посочи, че подписването на нов договор ще бъде по-вероятно, ако държавните глави "сложат на масата своята собствена репутация". "Вярвам, че има силна воля за постигане на политическо решение у повечето от участниците на срещата в Копенхаген", заяви австралийският премиер Кевин Ръд, чиято страна е един от ключовите участници на срещата и сериозно засегната от последиците от климатичните промени. Освен това Австралия е един от най-големите износители на въглища в света.

Лидерите на едни от най-големите замърсители обаче – Китай, САЩ и Индия, засега не са потвърдили своето участие. Днес в Брюксел ще се срещнат министрите на околната среда на ЕС, за да подготвят европейското участие на форума в Копенхаген.

Още информация за конференцията в Копенхаген можете да намерите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.