1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До средата на 2014 г. общините трябва да осигурят площадки за едрогабаритни отпадъци

До средата на 2014 г. общините трябва да осигурят площадки за едрогабаритни отпадъци

Общините, които не изпълнят изискванията в срок, ще плащат с 15 процента по-високи екотакси

От 1 януари 2013 година всички търговски обекти трябва да имат договор с фирми или организации за оползотворяване на отпадъци. Това предвижда Законът за отпадъците, който ще бъде публикуван днес в Държавен вестник, съобщи пред bTV министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

До средата на 2014 година всички общини с над 10 хиляди жители пък трябва да организират площадки, на които гражданите да могат да оставят безплатно своите едрогабаритни отпадъци – от строителни и ремонтни дейности, опасни отпадъци от бита. Глобите са от 300 до 1000 лева. Общините, които не изпълнят изискванията в срок, ще плащат с 15 процента по-високи екотакси. Караджова призова общините да предприемат действия в тази посока, за да избегнат санкциите.

В резултат на договор по ОП „Околна среда” в Габрово ще бъде изградено модерно депо за отпадъци. В района трябва да се въведе система за разделно събиране и за сепариране на отпадъците в района. Проектът подготвян в продължение на 7 години предвижда реконструкция на досегашното депо, изграждане на стопански двор, площадки за открито компостиране и сепариране на отпадъците, пречиствателна станция, изграждане на мониторингови сондажи.

„От екологична гледна точка, за да се подобри качеството на атмосферния въздух в района е предвидена такава газова инсталация. Проектът предвижда също електронна везна, която позволява точно притегляне на количеството отпадък и тогава ще развърже ръцете ни не да формираме такса смет на база данъчна оценка на имотите, а на база реални количества отпадъци, които постъпват за депониране", обясни инж. Ренета Кънчева, еколог в звено „Управление на проекта".

Основната цел е да се намали обемът на депонираните отпадъци. Екологичното съоръжение ще се ползва от общините Габрово и Трявна. Те ще се включат в инвестицията с около милион и половина лева. Останалите средства - близо 25 милиона лева са европейски ресурс.

Проектът обхваща и малките населени места, където разделното събиране на отпадъци все още е проблем. Системата за управление на отпадъците ще бъде безопасна и достъпна за гражданите. Предвиждат се обучителни семинари за кметовете на селата, учители и директори на училища и детски градини. Съвременната площадка за отпадъци трябва да бъде готова до края на 2014 година. Предвиденият период на експлоатация е 30 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.