1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добрич е домакин на регионален семинар по енергийна ефективност

Добрич е домакин на регионален семинар по енергийна ефективност

Ще бъдат представени резултатите от действията на няколко български общини в областта на използването на възобновяема енергия

Регионален семинар на тема „Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на местно ниво" ще се проведе в хотел „Изида“ в Добрич на 5 април. Форумът е организиран от Черноморски Регионален Енергиен Център - София, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие - Варна, в партньорство с община Добрич. Целта на семинара е да се популяризират ползите от устойчивата енергия чрез представяне на конкретни резултати на добруджанската община като пилотна в няколко европейски проекта.

Работната среща ще се проведе в две части. В първата сесия ще бъдат представени изработените карти с потенциал на възобновяема енергия, извършения енергиен баланс на община Долни чифлик и енергийно обследване на една общинска сграда. Ще се представи и изготвеното предпроектно проучване за използването на биомасата като гориво за топлопроизводство в ЦДГ №33, кв. "Рилци" - гр. Добрич. Всичко това е част от финалното представяне на резултатите по проект ENER-SUPPLY, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа. В него участват 14 организации от 11 страни от региона. Продължителността на проекта беше 3 години и завърши през март 2012 г.

Следобедната сесия ще бъде практическа чрез провеждане на втората работна среща от образователния модул по проект „ВЕАМ 21 - Умения за защита на местния климат и интелигентното управление на енергията", който се финансира от Европейския съюз като част от програмата „Интелигентна енергия - Европа". Това е инициатива за разработване и прилагане на програми за обучение за изграждане на капацитет на общински съвети и администрации. Целта е да се стимулира използването на интелигентни мерки за повишаване на енергийната ефективност, за намаляване на емисиите на СО2 и за инсталиране на въозобновяеми енергийни източници в общините. В проекта участват представители на Общински съвет Добрич и експерти от общинската администрация.

В рамките на семинара ще бъдат представени и други проекти за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Ще бъдат дадени и отговори на конкретни въпроси на представители на общините относно изпълненията на задълженията им по Закона за енергийната ефективност, както и новият Закон за енергията от възобновяеми източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.