1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добрич подкрепи протеста на румънците срещу фракинга

Добрич подкрепи протеста на румънците срещу фракинга

Снимка:

Проучванията и добива на шистов газ в пограничния район застрашават Добруджа

Жителите на Добрич се обявиха срещу полицейския терор в съседна Румъния. Преди дни там жандармерията разпръсна протест на жителите на община Пунгещи срещу добива и проучването на шистов газ чрез метода хидравличен удар на американската компания Шеврон. Има бити и арестувани хора, немислимо е това да се случва в една държава от Европейския съюз, заяви Синтия Недялкова от Гражданска инициатива срещу добива и проучването на шистов газ чрез фракинг, гр. Добрич. Затова протестиращите се обявиха срещу налагането на корпоративни интереси чрез употребата на сила в съседната държава.

Добивът на шистов газ в погранични райони на Румъния пряко застрашава плодородна Добруджа, категорични са протестиращите. Американската компания има разрешение да извършва контролирани експлозии в дълбочина в район от 1800 кв. метра по черноморското крайбрежие. Според природозащитници отровните химикали, които се вкарват под налягане, са между 500 и 650. Шест месеца след това започват да се виждат последствията.

Освен замърсяване на почвата и водите, хидравличният метод на практика се извършва в една земетръсна зона, която може да се активира, подчерта Синтия Недялкова. Така може да се повтори тежкото и разрушително земетресение от 1976 г. в румънския град Вранча, което е нанесло значителни щети на Североизточна България.

Протестиращите приеха Декларация до румънското посолство. В нея те осъждат полицейските мерки срещу мирните протести и настояват за обособяване на буферна зона между България и Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.