1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Договарят допълнителни камери за наблюдение на Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Договарят допълнителни камери за наблюдение на Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Дейностите по проект за опазване на червеногушата гъска ще продължат до 2016 г.

Допълнително споразумение към парафираното вече рамково споразумение за сътрудничество подписаха община Шабла и Българското дружество за защита на птиците. Това е станало на среща между кмета на крайморската община проф. Райна Бърдарева и представители на природозащитната организация.

Присъствали са и партньорите на БДЗП от Тръста за опазване на влажните зони и водолюбивите птици – Великобритания и от фондация „Льо Балкан“. В допълнението двете страни поеха няколко ангажимента. Сред тях е изграждане на допълнителна точка за видео-мониторинг за отдалечено наблюдение на Шабленското и Дуранкулашкото езеро, закупуване и инсталиране на инфрачервена камера и специализиран софтуер. Средствата за видеонаблюдението с цел опазване на двата водни басейна ще се покрият изцяло от проекта.

Проектът за опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска се изпълнява от БДЗП в партньорство с Тръста на влажните зони и водолюбивите птици, Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания, земеделска кооперация „Кирилови” ООД – с. Крапец и Ловно-рибарско сдружение – Шабла.

Дейностите по опазване на вида и неговите местообитания започнаха през миналата година и ще продължат до 2016 г. на територията на орнитологично важни места „Дуранкулашко езеро”, „Шабленски езерен комплекс”, „Калиакра” и „Сребърна”.

Допълнителните дейности, договорени между партньорите в Шабла, включват още съвместни информационни мероприятия за Натура 2000 и организация на Фестивала на хвърчилата - издание 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.