1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Доклад на БАН предвижда засушаване в 20 общини

Доклад на БАН предвижда засушаване в 20 общини

България ще е една от страните, които са най-засегнати от глобалното затопляне

Наши метеоролози вещаят засушаване в 20 общини на страната. Бившият главен финансист на Световната банка Никълъс Стърн твърди, че ако си позволим да похарчим само 1-2% от глобалния БВП (73,87 трилиона долара за 2013 г. според данни на ЦРУ), ще имаме възможност да се справим с проблема.

Но бъдещето на България е изправено пред климатичен климакс, защото Европа ще бъде заливана от топли и студени вълни, а сушата ще се редува с градушки и проливни дъждове. Мрачната картина е обрисувана в последния доклад на ООН за климатичните промени, пише в. "Преса".

Изследването е фундаментално, подготвяно е 5 години. Съдържа 2600 страници, в които е обобщен трудът на 1200 учени от 92 страни. Докато западната и северната част на Европа ще подгизнат от дъждове, югоизточната ще страда от дълги периоди на засушаване, коментира Георги Стефанов, специалист по климатичните промени в Световния фонд за дивата природа (WWF). Умереният климат ще остане спомен, а ще се увеличи рискът от суши, наводнения и горски пожари. 

Доклад на БАН предвижда засушаване в 20 общини. Температурните пикове ще се редуват с големи спадове. България ще е една от страните, които са най-засегнати от глобалното затопляне. Ефектите от него са факт. "Вече не сме във времето, в което климатичните изменения са нещо хипотетично в бъдещето", каза при представянето на изследването един от водещите му автори Крис Фийлд.

Драматичните примери са много - наводненията във Великобритания през февруари, където паднаха най-силните дъждове от 248 години насам. В същото време в Австралия се разразиха най-големите пожари от 2009 г. Рекорден брой пожари бяха отчетени и у нас през 2000 и 2007 г., съответно 1710 и 1419. Така бяха изпепелени над 100 000 декара.

Настъпващите изменения ще бъдат заплаха за сигурността и препитанието на населението. Ще бъде най-тежко за бедните, слабите и възрастните хора по света. 

До края на века температурата ще се повиши в глобален мащаб от 0,3 до 4,8 градуса по Целзий. Долната граница е постижима, ако всички държави по света вземат адекватни спешни мерки, иначе отиваме към лошия сценарий. А дори малко повишаване на температурите и намаляване на валежите водят до ръст на насилието по света. Това сочи изследване на учени от университетите в Бъркли И Принстън.

При затопляне от 2 градуса по Целзий битовите престъпления нарастват с 15%, а груповите конфликти - с над 50 на сто. Причината за това е, че жегата и сушата водят до по-лоши реколти и глад, което кара хората да грабнат оръжие, за да си осигурят препитание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.