1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Досегашните управляващи от ГЕРБ отхвърлиха мораториума върху сделки със защитени земи

Досегашните управляващи от ГЕРБ отхвърлиха мораториума върху сделки със защитени земи

Снимка:

Предложението на "Синята коалиция" беше и последната законодателна инициатива на 41-ото Народно събрание

Предложението на "Синята коалиция" за временен мораториум върху разпореждането със земи и гори публична собственост в защитени зони и територии очаквано беше отхвърлено от досегашните управляващи от ГЕРБ. То беше и последната законодателна инициатива на 41-ото Народно събрание, пише "Капитал".

"Дюнигейт" - две купчини пясък

Десните предложиха сделките, включително предоставянето на концесии, да бъдат спрени до изработване на кадастрална карта и план за защитените територии заедно със забрана за строителство в тях. "Ние се държим така, сякаш скоро не е имало грандиозен скандал по подобна тема и едва ли не нямаме подобни проблеми. Вчера се случи огромният скандал около Несебър - "Дюнигейт", в който са продавани държавни земи без търг и конкурс", заяви съпредседателят на  "Синята коалиция" Мартин Димитров и призова "видните борци с корупцията" да гласуват по съвест.

Димитров припомни, че същата процедура е подготвена за още 5 парцела там, като земите вече са извадени от горския фонд,  няма да се провежда търг и се чака само подписа на земеделския министър за продажбата им.

"Ощетяването на българските граждани произтича от постоянните мораториуми, с които се самозастрелваме като народ", отговори Веселин Давидов от ГЕРБ. По думите му "това, че някой се опитва с "Дюнигейт", с две купчини пясък, да набира точки пред определени привърженици и симпатизанти, е неправилното решение".

Председателят на регионалната комисия също от ГЕРБ - Любен Татарски, който участваше в протестите в подкрепа на застрояването на Пирин над Банско, попита на какво обричаме планинските общини, в които хората нямат алтернатива, освен "да ползват горите и планините".

Ваньо Шарков от "Синята коалиция" напомни, че става въпрос за временен мораториум - до влизане в сила на националните планове. "Администрацията трябва да си свърши работата в този срок. Ако мораториумът не бъде приет, чиновниците ще протакат", посочи Шарков.

В крайна сметка предложението беше отхвърлено с 49 гласа, 25 гласуваха "за", а още толкова се въздържаха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.