1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ДПП „Странджа” открива нов туристически маршрут

ДПП „Странджа” открива нов туристически маршрут

Началото на прехода е в с. Сливарово

За празника на Света Марина, както и за всички, които почитат традициите, но обичат предизвикателствата и носят духа на откривателството ДПП „Странджа” организира пешеходен преход по нов туристически маршрут - от с. Сливарово до пещерата – светилище на Света Марина.

Маршрутът е с дължина  - 12 км, време за изминаване  - 4 часа, денивелация  - 50 м. Изграден е от Дирекцията на природния парк по проект: „Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията на Природен парк Странджа”, финансиран по ОПОС 2007-2013 г., Ос 3 Опазване на биологичното разнообразие”.

Началото на прехода е в с. Сливарово, до параклиса на Света Богородица, на входа на селото, в 8.00 часа.

С. Сливарово се намира на 17 км от гр. Малко Търново (12 км източно от главния път Малко Търново – Царево) и на 95 км от гр. Бургас; 300 м н.в.

В Странджа Света Марина се почита като лечителка и нейният празник е на 17 юли. Пещерата е най-големият култов център на Светицата в Югоизточна Тракия. Хора от близки и далечни селища  идват тук на поклонение. Входът й е на юг, а в източната част има отвор, през който в Деня на Св. Марина моми и ергени са се провирали в миналото за здраве. Женените не минавали оттам, тъй като според поверието дупката щяла да ги затисне. Основното вярване, свързано с пещерата, е в лечебната сила на капещата от стените й вода.

За повече информация и записвания:

ДПП”Странджа”, гр.Малко Търново, ул.”Янко Маслинков” 1,
тел. 05952 36 35; e-mail park@strandja.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.