1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Драстично намаление на цените от ВЕИ мощностите предлага енергийният регулатор

Драстично намаление на цените от ВЕИ мощностите предлага енергийният регулатор

Инсталирането на фотоволтаични панели ще се превърне в напълно неизгодна инвестиция

Ако сте се надявали, че в скоро време може да си сложите едно фотосоларно панелче на покрива (приходите от което да ви покриват сметката за парното примерно), откажете се. Тази седмица енергийният регулатор предложи драстично намаление на цените от този тип електроенергия, което на практика прави инсталирането на такива панели неизгодна инвестиция. 

Доскоро държавата обещаваше повече стимули именно за този тип проекти. Обяснението беше, че те са по-ефективни заради по-малките загуби по преноса, а и, което беше по-важно, ще подпомогне малките инвеститори в "зелената" енергия, пише capital.bg.

Кое колко поевтинява


От доклада на регулатора за новите цени на възобновяемата енергия от юли, който беше публикуван в сряда, става ясно, че преференциалната тарифа за енергията, произведена от покривни инсталации, ще намалее между 45% и 51% в зависимост от инсталираната мощност.

По-значително, но и до голяма степен очаквано е намалението на наземните фотоволтаични инсталации до 200 киловатпика, което е 54%. При вятърните централи намалението на цената на енергията е между 21% и 30%. Почти минимално пък е намалението на цените за енергията, произвеждана от централите на биомаса, за които правителството и най-вече отделни депутати многократно изразяваха подкрепата си по различни начини.

Реакции


Безспорно най-засегнати от предложенията на ДКЕВР са фотоволтаичните проекти. Орязването на цените беше очаквано заради значителното намаление на разходите за този тип инсталации в световен мащаб още от средата на миналата година. Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев многократно вече коментира, че най-вероятно намалението ще е голямо, макар че обсъжданият процент беше за 30-40%. Въпреки това през миналата седмица той заяви, че заради по-ниските инвестиционни разходи цената на покривните инсталации, която достига 600 лв. за мегаватчас, вече е неадекватна.

Така браншът реално се оказа неподготвен за намалението от над 50%, което ДКЕВР предложи. "Очаквахме, че ще има голямо намаление, което да охлади инвеститорския интерес, но не и такова, което да убие сектора", коментира председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. "Това е ритуално убийство", допълни той. Според Газдов на тези цени ще може да се работи едва след година, когато технологията ще поевтинее още повече.

По думите му държавата тотално абдикира от обещанията си да стимулира малките покривни инсталации за производство на слънчева енергия, така че всеки обикновен потребител да си позволи предимствата на възобновяемата енергия. Освен голямото намаление на цената, което прави инсталирането на фотоволтаични панели напълно неизгодна инвестиция, управляващите не спазиха и обещанието си да опростят административните процедури за тези мощности.

"Депутатите записаха в закона, че сроковете за покривните инсталации ще бъдат съкратени, но наредбите, които реално трябва да регламентират как това ще стане, все още не са променени", посочи Газдов. Все още не са направени и промените в Закона за устройство на територията, които да променят статута на тези съоръжения като преместваеми, което не изисква разрешително за строеж както е в момента.

"Цените, които регулаторът предлага за възобновяемата енергия, се доближават до тези в Германия", коментира и Васил Петев от фотоволтаичната асоциация. Той обаче посочи, че този сектор там е на коренно различно ниво на развитие и има много повече изградени мощности. "В Германия големите централи не получават преференциална тарифа. Но там има свободен пазар и тези централи дори помагат за свалянето на пиковите цени с до 40%", посочи Петев.

Намалението на цената на вятърната енергия също не е за пренебрегване. Въпреки че то е по-малко от това на фотоволтаиците, също завари сектора неподготвен. "Не сме очаквали такова голямо намаление. То е несправедливо", посочи заместник-председателят на Българската ветроенергийна асоциация Мариана Янева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.