1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Два белоглави лешояда ще долетят със самолет от Холандия

Два белоглави лешояда ще долетят със самолет от Холандия

Те ще получат шанс за живот в природата след като преминат период на адаптация и аклиматизация

Екипът на проект "Завръщане на лешоядите в България" очаква два млади белоглави лешояда (Gyps fulvus), изпратени от Dieren Park Amsterfoot, Холандия с редовен полет на България Еър, кацащ на летище София на 7 юни, съобщиха от "Зелени Балкани".

От София двата лешояда потеглят за Стара Загора, където ще бъдат под грижите на експертите на Спасителния център за диви животни към "Зелени Балкани" – Стара Загора. Там двете птици ще се присъединят към пристигналите на 10 май тази година девет лешояди от Испания, след което ще бъдат разпределени между четирите волиери в Стара планина. Птиците са брат и сестра, излюпени в зоопарка в Холандия съответно през 2010 година и 2009 година. Женската, която е по-голямата, идва с името си – Госсее и е отгледана от собствените си родители, докато малкият й брат, излюпен едва миналата година, е даден за отглеждане на приемни родители, друга двойка белоглави лешояди, питомци на зоопарка Dierenpark.

Двата лешояда са дарение на зоопарка Dierenpark на проект "Завръщане на лешоядите в България" LIFE08 NAT/BG/278, като те ще бъдат включени в програмата за възстановяване на лешоядите като гнездящи в Стара планина. Те ще получат шанс за живот в природата след като преминат период на адаптация и аклиматизация в една от изградените четири големи клетки във Врачански, Централен Балкан, Сините камъни или Котел. Към момента в рамките на проекта "Зелени Балкани" са получили общо шест зоопаркови птици от зоопарка Херес, Испания и Злин, Чехия, като три от тях са пуснати през месец октомври 2010 година. Макар че се придържат към районите на клетките си, тези птици играят чудесна роля за привличане и задържане на останалите лешояди в избраните места за пускане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.