1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Два нови туристически маршрута подготви ДНП „Пирин”

Два нови туристически маршрута подготви ДНП „Пирин”

Снимка:

И двата маршрута изискват добра подготовка, подходящо планинско оборудване и добро физическо състояние

За предстоящия летен туристически сезон Дирекция „Национален парк „Пирин” ще маркира два нови туристически маршрута, преминаващи през резерват „Юлен”. Той е създаден със заповед  №РД-223/26.08.1994  г. на министъра на околната среда и водите с цел наблюдение на развитието на характерните алпийски и високопланински екосистеми, неповлияни от човешки дейности и опазването на редки, застрашени и ендемични дървесни, растителни и животински видове.

Резерват „Юлен” попада изцяло в границите на Национален парк „Пирин”.  Релефът на района има добре изразени глациални (ледникови) и периглациални форми – т.нар. „овчи гърбици”. Основната скала е гранит. В изобилие са тук обитанията на водните духове – реки, потоци, езера, реки, водопади. На територията на резервата се намират езерните групи на Василашки, Типицки, Стражишки, Полежански, Десилишки езера, както и няколко отделни езера, даващи началото на много малки реки.

Пътеката  хижа „Безбог“ – връх Полежан – хижа „Демяница“ – местността Демянишка поляна е една от двете регламентирани със заповед № РД - 618/15.09.2017 г. на министъра на околната среда и водите пътеки, които преминават през резервата „Юлен”.  

Отправната точка на маршрута е хижа „Безбог“, до която можете да достигнете пеша, следвайки зелената маркировка от Добринище, с кола, карайки първо по асфалтов, а след това и по черен път или с въжената линия от хижа „Гоце Делчев“. От хижа „Безбог“ поемаме в посока юг, покрай Безбожкото езеро. След 30 минути изкачване се отклоняваме в западна посока и започваме изкачването към превала между върховете Безбог и Полежан. Достигайки го поемаме на юг и след няколко минути пред нас се открива красива панорама към един от най-големите цуркуси в Пирин, този на Попово езеро. За върха продължаваме на запад. Полежан (2850,7 м) е четвъртият по височина в Пирин. Старото име на върха е Мангър тепе, което идва от характерните каменни плочи, които покриват голяма част от върха. При движение по тях те издават характерен звук, наподобяващ този на „мангърите” – стари турски медни монети. От върха се откриват впечатляващи гледка към околните върхове, циркуси и езера. Пътеката продължава в западна посока към връх Газей и Газейския циркус, през който продължаваме да се движим в посока север-северозапад. Тесният, но много красив газейски циркус е оформен между стръмните склонове на връх Полежан и трудно достъпните била на Стражите и Ушиците на изток и Малък Полежан и Газей – на запад. В циркуса са разположени 5 красиви езера, между които най-високото и красиво е Горното Газейско езеро (известно още с името Дамата с кока). То се намира на 2642 м н.в. и е второто по височина между пиринските езера. Водите на езерата образуват буйната и пенлива Газейска река, която следваме по пътя ни за хижа „Демяница“. Спускането е стръмно и изморително, но удовлетворението от заобикалящите ни природни красоти потиска насъбралата се умора. След хижа „Демяница“ пътеката продължава до местността Демянишка поляна, откъдето можете да тръгнете по туристическата пътека маркира със син цвят до Банско.

И ако първата пътека е известна сред опитните планинари и запалените туристи, то туристически маршрут хижа „Безбог“ – Десилишки циркус – хижа „Демяница“, ще ви разкрие малко познати дивни красоти на резерват „Юлен”.

Начална точка на маршрута отново е хижа „Безбог“. Поемайки на северозапад-запад достигаме р. Десилишка, чийто ромон ще ни съпровожда в горещите летни дни в първото изкачване от маршрута. Достигайки до границата на резервата поемаме на северозапад, следвайки малкото поточе, което изтича от Плешивото езеро. То може и да не впечатлява със своите размери, но ще бъде приятна междинна точка за почивка, преди поредното голямо изкачване към превала между върховете Каймакчал и Голяма Стража. След изкачването следва голямо спускане към хижа „Демяница“ – нашата крайна точка. Маршрутът предлага близки панорамни гледки към върховете Безбожка тумба, Безбог, Десилица, Голяма стража и Каймакчал. Ще можете да се насладите на гледка към Василашки циркус, връх Тодорка и стърчащите зад тях мраморни Пирински гиганти върховете Вихрен и Кутело.

И двата маршрута изискват добра  подготовка, подходящо планинско оборудване и добро физическо състояние. Важно е да знаете, че при преминаването на тези маршрути е необходимо да спазвате някои основни правила, при движение в резерват.

  • Не се отклонявайте и не навлизайте в резервата
  • Не замърсявайте с битови и други отпадъци
  • Забранено е паленето на огън и бивакуването
  • Забранено е брането, събирането, отрязването, изкореняването или по друг начин на увреждането на екземпляри от растителни видове
  • Забранено е убиването, улавянето, преследването, обезпокояването или по друг начин на увреждането на екземпляри от животински видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.