1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Две вековни дървета от вида зимен дъб и източен чинар бяха обявени за защитени

Две вековни дървета от вида зимен дъб и източен чинар бяха обявени за защитени

Те ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени две вековни дървета. Едното е от вида зимен дъб (Quersus petraea), на възраст 280 години, с височина 22 м, обиколка на ствола 4,50 м и се намира  в землището на град Белица, община Белица, област Благоевград. Предложението за защита е внесено в РИОСВ – Благоевград от Териториално поделение държавно горско стопанство (ТПДГС) – Белица.

Зимен дъб

Второто е от вида източен чинар (Platanus orientalis), на около 150 години, с височина около 16 м, обиколка на ствола 4,45 м, намира се в землището на село Мезек, община Свиленград, област Хасково. Предложение за обявяване на вековното дърво е внесено в РИОСВ – Хасково от Община Свиленград.

Източен Чинар

С обявяването им за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. 

След публикуване на заповедите в Държавен вестник, вековните дървета ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.