Двойно повече отстреляни птици от разрешената норма

Снимка:

Нарушението е установено при проверки в района на Бургаските езера

Двойно повече отстреляни птици от разрешената норма и използване на забранени звукови устройства за примамване на птиците установиха при проверки служители на Регионалната дирекция по горите – Бургас (РДГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Проверяващите са заловили двама ловци, използващи устройство възпроизвеждащо звуци за привличане на гъски. Съществува забрана за използване на звукозаписи, електрически и електронни уреди, които привличат птици, с цел тяхното отстрелване. Забраната е съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча. Заловените нарушители са превишили и допустимата норма за лов, отстрелвайки 17 големи белочели гъски, при позволени до 3 броя на ловец за ден.

В резултат на проведените проверки са съставени два акта за административно нарушение по Закона на лова и опазване на дивеча. Иззети са 11 гъски и едно звуковъзпроизвеждащо устройство.

Засилените съвместни проверки с участието на инспектори от Регионалните дирекции по горите и доброволци на БДЗП ще продължат до края на ловния сезон. Освен в района на Бургас, такива проверки ще бъдат извършвани още в района на Шабла, Дуранкулак и други места в страната със струпвания на водолюбиви птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.