1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Двойно повече средства са усвоени за околна среда по програма ИСПА през 2010

Двойно повече средства са усвоени за околна среда по програма ИСПА през 2010

Въведени в експлоатация са 11 пречиствателни станции и 5 водоснабдителни и канализационни мрежи

Бърз напредък в усвояването на средствата по програма ИСПА в сектор „Околна среда” през 2010 г., отчетоха от Комитета за наблюдение и контрол на проекти, изпълнявани по Кохезионен фонд на форум в резиденция „Бояна”, пише 3e-news.net. През изминалата година България е договорила с Европейската комисия да бъдат удължени 7 от финансовите меморандуми, за да бъдат приключени с европейски средства. Това ще спести на националния бюджет средства в размер на 231 милиона лева.

По-голямата част от проектите са приключили в края на 2010 г, съобщават от екоминистерството. Въведени в експлоатация са 11 пречиствателни станции и 5 водоснабдителни и канализационни мрежи. Ефектът от реализирането им е осигурено пречистване на водите за 815 хиляди еквивалентни жители. Изградени са общо 142 км водопроводи и 60 км канализация. През 2011 г. предстои да бъдат въведени в експлоатация пречиствателните станции на Сливен, Кубратово и Варна и ВиК мрежите в Търговище, Шумен, Смолян, квартал Ивайло в Пазарджик и последният компонент от ВиК мрежата на Горна Оряховица.


През 2010 г. усвояемостта на всички финансови меморандуми е  била 67%, което е почти два пъти повече отколкото в средата на 2009 г. - 35%. Към юли 2009 г. са били разплатени 350 млн. лева. Само за година и половина са усвоени 320 млн. лева, т.е. почти толкова, колкото за предишните четири години и половина. „Това за нас е знак, че всички действия, които предприехме за ускоряване на изпълнението, дават своя резултат. Подемът, който успяхме да генерираме през последната година, ще ни доведе до резултати, които са сходни с другите държави членки по отношение на усвояемостта по програма ИСПА” – каза заместник-министър Ивелина Василева при откриването на форума.

Очакването е от ЕК да бъдат одобрени за удължаване финансовите меморандуми за интегрирания воден цикъл на Шумен, Смолян, Кюстендил, София и Варна. Очаква се окончателно решение от страна на ЕК за удължаване на другите два финансови меморандума, за които беше поискана допълнителна информация – регионалното депо за отпадъци в Кърджали и интегрирания воден цикъл в Сливен. Постигнато е съгласие, част от компонентите, първоначално предвидени по финансови меморандуми, да бъдат изпълнени по Оперативна програма „Околна среда”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.