1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Е-боклуци заплашват околната среда

Е-боклуци заплашват околната среда

Броят на изхвърлените стари компютри в Индия може да се увеличи пет пъти до 2020 г.

Нужни са спешни действия за разрешаване на проблемите с “планините“ от електронни отпадъци, изградени от развиващите се нации, се казва в доклад на ООН, информира mediapool.bg. В Китай, Индия и някои от африканските държави има огромни количества от стари компютри и излезли от употреба електроуреди, се посочва в документа.

Количеството на изхвърлените стари компютри в Индия може да се увеличи пет пъти до 2020 г., според изследването, обхванало 11 страни. В Китай и Южна Африка се очаква ръстът на излезлите от употреба компютри да е четири пъти спрямо нивата от 2007 г. Също в Китай в следващите десет години отпадъците от мобилни телефони ще нараснат седем пъти, а в Индия – 18 пъти.

В доклада е събрана информация за настоящото ниво на електронните отпадъци в 11 страни и се разглежда как размерът им може да нарасне в следващите 10 години. В световен мащаб е-скрапът се увеличава със скорост от около 40 млн. тона годишно, след като потребителите и в развитите, и в развиващите се страни купуват ново оборудване, изхвърляйки старите уреди. Често подменените в по-богатите нации уреди свършват живота си в развиващите се страни, където се купуват като втора употреба.

Други държави обаче са щастливи да вземат електронния боклук и да извлекат от него скъпоценните материали и метали и да ги превърнат в модерна електроника. В момента световното производство на компютри и мобилни телефони използва по 3 процента от добиваните сребро и злато, 13 на сто от паладиума и 15 процента от кобалта.
В Китай обработката на е-отпадъците обикновено става в инсинератори, които са прахоснически и замърсяващ начин за преработка на скъпоценните материали. “Китай не е единствената страна, изправена пред сериозни предизвикателства“, каза изпълнителният директор на Програмата за околна среда на ООН Ахим Стейнер, който представи доклада. “Индия, Бразилия, Мексико и още други са застрашени от нарастващи поражения върху околната среда и здравни проблеми, ако рециклирането на е-боклука бъде оставено на капризите на неформалния сектор“, смята той.

Докладът дава като положителен пример Бангалор в Индия, където местна инициатива може да промени модела за събиране и преработка на електронните отпадъци. В него се посочва още, че страни като Бразилия, Колумбия, Мексико, Мароко и Южна Африка трябва да побързат с изграждането на регионални центрове за третиране на е-боклука, докато произвежданият от тях електронен скрап все още е относително малко количество. “Отпадъкът на един човек може да се окаже суровина за друг“, отбелязва Конрад Остервалдер. “Предизвикателството да се справим с е-сметта представлява важна стъпка в прехода към зелена икономика“, допълва той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.