1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Един от изпускателите на язовир „Цонево" ще бъде ремонтиран през пролетта

Един от изпускателите на язовир „Цонево" ще бъде ремонтиран през пролетта

Няма опасност от преливане заради топене на снеговете

Един от изпускателите на язовир „Цонево" ще бъде ремонтиран през пролетта. Работата по него е започнала в началото на годината, но към момента е отложена до затопляне на времето. През 2012 е извършен ремонт и на промишления изпускател на съоръжението. Това обясни Васил Койчев, шеф на клон „Черно море" към „Напоителни системи".

Специалистът каза още, че няма опасност от преливане заради топене на снеговете на язовир „Цонево" и на останалите водоеми, за който се грижи дружеството. „Има достатъчно свободен обем, даже и реките нямат покачване. Няма нещо, което да ни притеснява", посочи Койчев, цитиран от Дарик.

Към момента ситуацията не налага да се взимат допълнителни мерки за сигурност и се извършват рутинните процедури. „Когато се достигне контролен обем, който ни се определя в определените сезони от Басейнова дирекция, ние го поддържаме в рамките на този контролен обем", обясни шефът на „Напоителни системи" за Варна.

Койчев внесе успокоение, че през годините се е доказало, че много рядко може да дойде много голям водосбор, който не могат да поемат изпускателите. Специалистът допълни, че дори и това да се случи от преливника до най-високата точка на стената има достатъчно обем, който може да поеме язовира.

Според Койчев, при евентуално вдигане на нивата и преливане проблем се получава не толкова при самите язовири, колкото при реките, с които са обвързани. В тези случаи нивото на естествените водоеми се повишава и се късат диги.

За момента няма опасност от излизане от коритата на реки в областта, увери шефът на „Напоителни системи" за Варна. През 2012 г. са извършени укрепвания на река „Камчия" на 4-5 места, каза Койчев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.