1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Единствена по рода си онлайн система за проследяване на царски орли реализираха от БДЗП

Единствена по рода си онлайн система за проследяване на царски орли реализираха от БДЗП

През лятото на 2010 г. екипът по проекта ще постави сателитни предаватели на още 7 млади орли

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) завърши подготовката на единствена по рода си за страната система за проследяване на царския орел в България, предадоха от органзиацията. Интерактивната система за наблюдение стана факт след като преди няколко месеца на 7 млади царски орела бяха монтирани специални сателитни предаватели от най-ново поколение, които предоставят изключително ценна информация за движението на орлите и за заплахите, пред които са изправени птиците. Поставянето на GPS предавателите и свързването им със сателитна система е първото по рода си, извършено у нас. То беше реализирано с помощта на експерти от партньорските организации по проекта от Англия и Унгария. Маркирането на птиците е част от проекта на ЕС LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България”. Сателитната система позволява да се проследи движението на младите орли и да се научи повече за тях и за начина им на живот.

През лятото на 2010 г. екипът по проекта от БДЗП ще постави сателитни предаватели на още 7 млади орли. GPS системата се монтира на гърба на птицата. Тя тежи 70 грама и се прикрепва на гърба на птицата със специални тефлонови презрамки.

В България са регистрирани 20 гнезда на царски орли, но учените от БДЗП предполагат, че броят им достига до 25-30 двойки. Опазването на световно застрашения царски орел в България има изключително значение за съхраняването на популацията в европейски и световен мащаб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.