1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Единствените у нас плаващи помпени станции отиват в историята

Единствените у нас плаващи помпени станции отиват в историята

Съоръженията се режат за скрап

Единствените у нас плаващи помпени станции, които се намират на река Дунав край Русе, отиват в историята. Те са били продадени на търг чрез Софийска стокова борса от досегашния си собственик – "Напоителни системи" ЕАД, а купувачите вече са започнали да режат съоръженията за скрап. Това съобщи началникът на русенския клон на "Напоителни системи" Михаил Милчев, предаде БГНЕС.

Трите плаващи помпени станции, изградени преди 60 години, са били част от системата за напояване "Сталин", наречена така в чест на съветския комунистически лидер. Две от съоръженията са изработени по поръчка в СССР и заради името на напоителната система, били дарени на България. Третата станция е направена в България с български елементи. Големите плаващи конструкции са имали по 11 помпи и общо са осигурявали напояване на близо 300 000 дка обработваема земя. Тъй като помпените станции са гълтали по 2 мегавата на час, са се оказали нерентабилни и през 1993 година са спрени от употреба. Охраната им обаче също гълта средства, тъй като до 2006 година парите за опазването са се отпускали от Министерството на земеделието.

От 2007 година "Напоителни системи" трябва сами да дават по 500 000 - 550 000 лева годишно за охрана и така разходите растат. В същото време, за да се ползват по Дунава, трябва да се осигури шлеп за придвижването им, а и станциите не отговарят на новите изисквания за корабоплаване по реката.

На практика продажбата на трите съоръжения, които са били уникални и за Европа заради огромния си обем изпомпвана вода, е единственият вариант за излизане на "Напоителни системи" от финансовия колапс. С получените пари са погасени половината от дълговете на цялата фирма към НАП, които в национален мащаб възлизат на 1,5 млн. лева. С тези средства ще се възстанови и редовното изплащане на заплатите на служителите в русенския клон на "Напоителни системи". Работниците там не са получавали заплати от 4 месеца, а дължимите пари са около 100 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.