1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Единствените у нас помпени станции на река Дунав ще бъдат нарязани за скрап

Единствените у нас помпени станции на река Дунав ще бъдат нарязани за скрап

С получените средства „Напоителни системи"-Русе ще нормализира финансовото си състояние

Единствените у нас плаващи помпени станции, които се намират на река Дунав край Русе, отиват в историята. Трите съоръжения, част от напоителната система с любопитното име „Сталин", ще бъдат нарязани за скрап, за да покрият дълговете на „Напоителни системи", информира Би Ти Ви.

Системата, изградена преди 60 години, е била една от най-модерните за времето си. Две от плаващите помпени станции са изработени по поръчка в Съветския съюз, но заради името Сталин, са били дарени на България.

„Те са подарени именно заради помощта, която ни е оказана тогава от Съветския съюз за развитие на земеделието. Третата станция няма данни колко е струвала, но е построена почти изцяло с български компоненти,” обясни Михаил Милчев, изп. директор на „Напоителни системи"-Русе.

Големите плаващи конструкции са били снабдени с по 11 помпи и са имали възможност да подават огромни количества дунавска вода на големи площи. По думите на Милчев те са били уникални за времето си и на европейско ниво с капацитета, с който са можели да подават вода и с обема на мрежата, която е достигала 300 000 дка поливни площи.

Преди 18 години плаващите помпени станции са спрени от експлоатация, тъй като гълтат много електроенергия, а и не отговарят на новите изисквания за корабоплаване по Дунава. Първоначално са били охранявани с пари от Министерството на земеделието, но от 2007 г. издръжката им от половин милион годишно ляга върху „Напоителни системи".

„Имахме доста големи задължения към НАП и само с продажбата на трите помпени станции бяха покрити над половината от задълженията на дружеството,” каза още изп. директор на „Напоителни системи"-Русе.

С получените средства, дружеството ще нормализира финансовото си състояние и дължимите суми за заплати, които само за Русе са около 100 000 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.