1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Една седмица до крайния срок на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа”

Една седмица до крайния срок на конкурса „Източните Родопи – вкуси дивата природа”

Проектът „Новото тракийско злато” организира за трети път надпреварата

Остава една седмица до крайния срок – 1 октомври - на конкурса за снимка и пътепис „Източните Родопи – вкуси дивата природа“.

Проектът „Новото тракийско злато” организира за трети път конкурс за 1) най-интересния пътепис и 2) най-хубавата фотография от Източните Родопи. Темата и на двете състезания е „Източни Родопи – вкуси дивата природа”. Пътеписите и фотографиите трябва да представят по един от трите елемента на проекта „Новото тракийско злато” – дива природа, екотуризъм или биоземеделие.

Пътеписът трябва да е на български език, в размер до 6 000 знака (без интервали) и илюстриран с най-малко три и най-много пет фотографии (минимален размер 1000 пиксела по дългата страна).

В конкурса за фотографии три е максималният брой кадри, с които може да участва един автор. Всеки кадър трябва да е с минимален размер 1000 пиксела по дългата страна и в jpg- формат. Снимките трябва да се придружени с информация за точното място, където са направени.

Наградите за победителите са:

- За пътепис:

уикенд за двама в Природозащитния център „Източни Родопи“, известен още като Центъра на лешоядите в Маджарово (1), осигурен от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).  Победителят ще бъде избран от петчленно жури от български експерти в НТЗ и представител на БДЗП.

- За фотография:

уикенд за двама в “Дивата ферма“ в с. Горно поле (Община Маджарово), предоставена от собствениците на къщата за гости сем. Василиеви (2). Членове на журито са холандски и български експерти.

Пътеписите и фотографиите на отличените на второ и трето място участници ще бъдат наградени с биологични продукти от Източните Родопи, произведени от производители от мрежата на НТЗ.

Срокът за изпращането на пътеписите и фотографиите е 1 октомври 2013. Изпращайте на: NewThracianGold@gmail.com, като посочвате името си, както и информация за обратна връзка: адрес, е-мейл и телефон.

Отличените пътеписи и фотографии ще бъдат публикувани на сайта на проекта: www.newthraciangold.eu. Снимките ще бъдат използвани в календар на „Новото тракийско злато“ за 2014 година, както и за други материали, популяризиращи Източните Родопи.

 (1) Природозащитният център „Източни Родопи“ се намира в сърцето на една от последните крепости на лешоядите в България – Маджарово в Източни Родопи.  Това е мястото, където все още са запазени белоглавите лешояди и световнозастрашени египетски лешояди. Аниматорите на центъра ще ви разкажат тайните на лешоядите и биоразнообразието в района, представени с интерактивна изложба, след което ще ви разходят до меандъра на Арда, където можете да се насладите на величието на летящите над главите ви лешояди. Наблюдение на лешояди на някоя от площадките за подхранване, специализиран тур за запознаване с биоразнообразието, културата и историята на района, фотографиране на лешояди и други хищни птици от специални укрития са само част от другите изживявания, които можете да си доставите. Допълнителни услуги като велообиколка по спокойните пътища или спускане с каяк по течението на реката ще помогнат да се потопите в необезпокоявания от нищо живот в околността и да се насладите на красивата природа. Центърът разполага с леглова база за отмора и механа за добро настроение.

(2) „Дивата ферма“ е специализирана в биологичното земеделие ферма, отворена за туристи.  Собствениците й Бети и Николай Василиеви отглеждат по природосъобразен начин около 450 броя Родопско късорого говедо и Българско сиво говедо, а също овце и коне. Фермата има биосертификати за телешкото месо, меда и зеленчуците от градината си, както и за пасищата, на които пасат животните. Освен вкусна биологична и местна храна семейство Василиеви предлагат на гостите си и множество развлечения - конна езда, разходка с лодка, пикници в гората, търсене на мед от диви пчели, хващане на дива крава с ласо, наблюдение на лешояди, които понякога могат да бъдат наблюдавани от задния им двор, тур за минерали и шлихарство (добив на злато)...

За проекта „Новото тракийско злато“

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

Вижте повече на: www.newthraciangold.eu

Абонирайте се тук за бюлетина по проекта

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.