1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Едва 3 на сто от домакинствата у нас са газифицирани

Едва 3 на сто от домакинствата у нас са газифицирани

Обикновеният потребител трябва да бъде стимулиран, за да се присъедини към мрежата

Едва три на сто от домакинствата у нас са газифицирани, а достъп до природен газ имат 16 на сто от общините. Това съобщи на кръгла маса за ползите от употребата на природен газ Иванка Диловска - председател на УС на Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ), предаде БТА.

Форумът на тема "Природният газ - инструмент за нисковъглеродна икономика" е организиран от сдружение "Българска асоциация природен газ". Според Диловска обикновеният потребител трябва да бъде стимулиран, за да се присъедини към мрежата.

Газифицирането на едно домакинство струва 4 хил. лв., непосилна сума за повечето българи, добави Диловска и даде за пример Португалия, където на потребителите е предложена безплатна консумация на газ в продължение на една година.

На форума министърът на околната среда и водите Нона Караджова призова по-скоро да бъде създадена междуведомствена работна група за обсъждане на Програмата за ускорена газификация на страната, част от Националната енергийна стратегия.

Работната група с участието на институциите и бизнеса трябва да анализира действащите разпоредби и да предложи законодателни промени, които да облекчат процедурите по газоснабдяване, отбеляза Караджова. Тя припомни, че според програмата, газификацията на страната ни трябва да достигне 30 процента до 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.