1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК държи за по-пълноценно използване на биоотпадъците

ЕК държи за по-пълноценно използване на биоотпадъците

Компостът от биоотпадъците може да замени частично невъзобновяемите минерални торове

Близо една трета от необходимата за транспорта екоенергия, която ЕС си е поставил за цел да достигне 2020 г., може да бъдат осъщества чрез използването на биогаз, произведен от биоотпадъци, cъобщи онлайн изданието EurActiv  информира dnevnik.bg. Това става ясно от излязлата нова стратегия на ЕК. Тя предвижда по-пълноценно използване на биоотпадъците, като заедно с това държавите членки имат възможност сами да избират вариантите, които най-добре отговарят на техните конкретни обстоятелства, се казва още в стратегията.

В случай, че цялото количество биоотпадъци бъде превърнато в енергия, могат да бъдат изпълнени приблизително 2% от общата цел на ЕС за възобновяемата енергия, става ясно още от изявлението на комисията. Компостът от биоотпадъците може да замени частично невъзобновяемите минерални торове и да спомогне за поддържане на качеството на почвите в ЕС, се казва в стратегията. По оценка на експертите по-доброто управление на биоотпадъците може да осигури екологични и икономически ползи в размер от 1.5 до и 7 милиарда евро в зависимост от заложените цели на политиките за рециклиране и превенция. Приоритетните действия в новата стратегия ще включват строго налагане на целите за отклоняване на биоотпадъците от сметищата, правилно прилагане на йерархията на отпадъците и други разпоредби от Рамковата директива за отпадъците.

Независимо от натиска на отделни страни - членки в ЕС, ЕК отказа да създаде отделна директива, която да третира биоотпадъците. Според комисията същите икономически и екологично ползи могат да бъдат осъществени заедно с това държавите членки да получават възможност да избират вариантите, които най-добре отговарят на техните конкретни обстоятелства чрез по-доброто прилагане на вече съществуващото законодателство в съюза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.