1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК иска София да намали цената на завода за отпадъци

ЕК иска София да намали цената на завода за отпадъци

Проектът за завод ще се преработва в частта за оползотворяването на горимите отпадъци

Европейската комисия иска да се преработи проектът за завода за преработка на отпадъците на София, за да се намали цената му. Това съобщиха от Софийска община и Тон ван Лийроп, говорител на комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан, цитирани от „Дневник". Засега заводът ще струва 209 млн. лв.

Проектът за завод ще се преработва в частта за оползотворяването на горимите отпадъци, каза пред съветниците от комисията по околна среда зам.-кметът Мария Бояджийска.

Европейската комисия поиска още да се направи анализ дали горивото, което бъдещият завод ще произвежда след преработката на отпадъците, може да се използва като суровина в "Топлофикация - София". Лийроп заяви, че досега в Брюксел не е получен отговор на този въпрос. Ако обаче София представи достатъчно добър и аргументиран проект, ЕК може да отпусне пари за изграждането на когенерация в някоя от централите на "Топлофикация", каза говорителят на комисаря по регионална политика. Пред "Дневник" Бояджийска обясни, че общината е почти готова с документите за кандидатстване за допълнителната инсталация.

Докато ЕК не вземе окончателно решение дали да финансира завода, София няма да подписва договор с избрания строител на съоръженията - консорциум между българската фирма "Станилов" и германската "Хайлит". Докато бъдещето на съоръженията бъде решено, ЕК препоръчала като временна мярка да се използват допълнителни сортиращи инсталации, както и допълнително депо за междинния период. Бояджийска каза, че общината работи заедно с консултантите от "Джаспърс" по преработката на проекта. Те участваха и при разработването на първоначалните документи, припомня „Дневник".

Общата индикативна стойност на проекта е над 183.7 млн. евро. Безвъзмездната финансова помощ, която той може да получи по оперативната програма "Околна среда" е 131 млн. евро, като парите от Европейския фонд за регионално развитие са 111.4 млн. евро, а останалите средства са съфинансиране от държавния бюджет. Отделно общината преговаря за кредит от 50 млн. евро, за да осигури останалите пари за изграждането на проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.