1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК изрази готовност да помогне за справянето с щетите от наводненията в Австрия, Чехия и Германия

ЕК изрази готовност да помогне за справянето с щетите от наводненията в Австрия, Чехия и Германия

Експертите в институцията следят непрекъснато случващото се в най-засегнатите региони

Европейската комисия изрази готовност да помогне за справянето с щетите от наводненията в Австрия, Чехия и Германия, като експертите в институцията следят непрекъснато случващото се в най-засегнатите региони, съобщиха еврокомисарите по регионалната помощ Йоханес Хаан и по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

Най-малко шестима души загинаха, а още няколко са в неизвестност след наводненията, предизвикани от проливни дъждове в Централна Европа, където хиляди домове бяха евакуирани, главно в трите държави членки.

"Много съжаляваме, че редица хора загубиха животите си заради наводненията в Австрия, Чехия и Германия. Изпращам съболезнованията си на техните семейства и приятели. Междувременно искам да ги уверя – засегнатите общности и политически власти – че ние, европейското семейство, сме готови да помогне там, където е най-необходима помощта ни", заяви в официално съобщение Хаан.

Той припомни, че след наводненията през 2002 г. е бил основан европейски фонд за солидарност, като средствата в него ще помогнат на засегнатите държави членки и региони да стъпят отново на краката си и да понесат по-леко разходите за възстановяване. "Междувременно, най-важната спешна задача е да се уверим , че хората са в безопасност и имат подслон", допълни еврокомисарят, който е от Австрия.

Междувременно и комисар Георгиева заяви, че Центърът за реакция при бедствия на ЕС непрекъснато следи ситуацията и е готов да съдейства на трите държави. Германия вече е поискала от центъра сателитни изображения със засегнатите райони.

В Чехия правителството вече обяви извънредно положение в почти целия западен регион Бохемия, където петима души са загинали, а други са в неизвестност. Броят на загиналите може да нарасне, защото най-малко четирима души продължават да са в неизвестност, включително двама мъже, които в събота вечерта били на рафтинг в прелялата река Берунка на 30 км югозападно от Прага.

Метрото в Прага е частично затворено, а голям брой пътища и железопътни линии са неизползваеми. Учениците в столицата бяха приканени да си стоят по домовете днес заради нарушения транспорт. В Централночешката област около 2700 души бяха принудени да напуснат домовете си. Хиляди домакинства продължават да са без ток. Армията мобилизира около 2000 войници, от които 300 в Прага, за борба с природното бедствие.

В Германия се влошава положението в южната и източната част на страната. В баварския град Пасау при австрийската граница, където се сливат реките Дунав, Ин и Илц, са надминати рекордите от големите наводнения през 2002 и 1954 г. след като равнището на реките надхвърли 12 метра. Армията се включи в спасителните операции.

В Австрия един човек загина при наводненията, а двама души са в неизвестност. Стотици жители на района на Залцбург и около 300 от северния град Мелк бяха евакуирани. Според властите реките Дунав и Ин може да достигнат и дори да надхвърлят нивата от 2002 г., когато наводненията нанесоха щети за около 7.5 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.