1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. EK: Kамерун не сътрудничи в борбата с бракониерството

EK: Kамерун не сътрудничи в борбата с бракониерството

Бракониерският риболов е една от най-сериозните заплахи за устойчивата експлоатация на живите водни ресурси

Камерун е държава, която не сътрудничи на Европейския съюз в борбата срещу незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, обяви Комисията в Брюксел. Това означава, че държавите от Съюза не бива да внасят риба и други морски специалитети от африканската страна, дори когато те са придружени от сертификати за улов, заверени от националните органи.
 
Решението на Комисията се основава на регламента относно бракониерския риболов, с който се гарантира, че достъп до пазара на ЕС получават само законно уловените продукти. Включването на Камерун в списъка на несъструдничещите държави се основава на продължаващите сериозни недостатъци, посочени още през февруари 2021 година. Тогава властите в Яунде бяха предупредени, че е възможно страната да бъде сложена в черния списък. От Комисията изтъкват факта, че органите на Камерун не са успели да осигурят адекватен контрол върху националния риболовен флот и да предприемат необходимите корективни мерки за прекратяване и предотвратяване на незаконния улов. Камерун продължи да регистрира риболовни кораби, които извършват дейност извън неговите води, като същевременно няма наблюдение на техните дейности.
 
Бракониерският риболов е една от най-сериозните заплахи за устойчивата експлоатация на живите водни ресурси. Той застрашава основата на общата политика на ЕС в областта на рибарството и усилията за насърчаване на по-добро управление на океаните на международно равнище. Освен това незаконният риболов представлява голяма опасност за морската среда и морското биологично разнообразие. 
 
Стойността на бракониерския риболов в световен мащаб се оценява на между 10 и 20 милиарда евро годишно, а количеството достига между 11 и 26 милиона тона годишно, което представлява минимум 15% от световния улов. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.