1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК налага по-ниски норми за нитрити и нитрати

ЕК налага по-ниски норми за нитрити и нитрати

Мярката е част от действията по Европейския план за победа над рака

За да гарантира, че храните на пазара в Европейския съюз са възможно най-безопасни за потребителите и да ги предпази от канцерогенни вещества, Европейската комисия определи нови ограничения за употребата на нитрити и нитрати като хранителни добавки. Мярката е част от действията по Европейския план за победа над рака.
 
Тези нови значително занижени граници предпазват от патогенни бактерии като листерия и салмонела, както и намаляват експозицията на нитрозамини, някои от които са канцерогенни. Въз основа на строга научна оценка от Европейската агенция по безопасност на храните, новите ограничения бяха одобрени единодушно от държавите членки миналата пролет.
 
По думите са Стела Кириакидис, която в Комисията отговаря за здравето и безопасността на храните, определянето на нови граници за нитритите и нитратните добавки в храните е поредна стъпка в посока опазването на здравето на гражданите на ЕС и още едно важно действие в рамките на Европейския план за победа над рака. Кириакидис призовава хранително-вкусовата промишленост бързо да приложи тези научно обосновани правила и, когато е възможно, да ги намали допълнително, за да защити здравето на хората.
 
Новите по-строги ограничения дават сигнал на индустрията и по-малките производители, че е време да се отговори на предизвикателствата, породени от наличието на нитрити и нитрати в храните. Операторите в хранително-вкусовата промишленост ще имат две години, за да се адаптират към новите ограничения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.