1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК отпуска допълнително 33,5 млн.евро за възобновяеми енергийни източници

ЕК отпуска допълнително 33,5 млн.евро за възобновяеми енергийни източници

Предложението е съгласувано с браншовите асоциации

Допълнителните 33.5 млн. евро, които Европейската комисия отпусна за селските райони по Плана за европейско икономическо възстановяване, ще се използват за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) вместо за прокарване на широколентов интернет. Заедно с бюджетното съфинансиране средствата за България до 2013 г. възлизат на 36.8 млн. евро. Това е записано в предложението за разпределение на допълнителния финансов пакет за България, изпратено от министерството на земеделието в Брюксел. Предложението е съгласувано с браншовите асоциации, обясниха от ведомството.

В края на миналата година Съветът на Европа реши държавите членки да си разпределят малко над 1 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за адаптиране на икономиките в условията на криза. Всяка държава трябваше да заяви приоритетите си в една от следните области - прокарване на бърз интернет, инвестиции в алатернативни енергийни източници, водни проекти, запазване на биоразнообразието или за иновации в млечния сектор.

Анализите на евроексперти категорично сочеха България и Румъния сред държавите с най-слабо развити оптични връзки в селата. "Неприятно сме изненадани от решението на агроминистерството парите да се използват за ВЕИ проекти, при положение че правителството изработи специална стратегия за преференциално развитие на широколентовия интернет", обясни Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации, на Българската асоциация за информационни технологии и изпълнителен директор на алтернативния интернет телеком "Спектър нет". Без да омаловажава инвестииците в алтернативна енергия, той подчерта, че държавата трябва да намери финансиране и за двата приоритетни сектора за икономиката. Предложението парите да отидат за ВЕИ проекти е на Асоциацията на земеделските производители, съобщи нейният председател Ивайло Тодоров. Мотивът е, че тези проекти ще се реализират бързо и ще позволят на страната до 2020 г. да увеличи дела на екоенергията до 16% от общото производство на електричество в страната, каквито са ангажиментите по присъединителния договор на страната. По данни на браншовите организации близо 300 проекта са подговени и чакат одобрение, което гарантира бързото усвояване на 33.5 млн. евро. Освен за соларни инсталации проектите са за водни централи и биоенегрия. Земеделските производители са предложили да се ревизира програмата за развитие на селските райони, като субсидирането на ВЕИ отпадна от мярката за подобряване качеството на живота в селата. По нея може да се одобряват поректи за интернет комуникации, което ще осигури инвестиции и в тази област, обясни още Тодоров./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.